Ronilačke ekskurzije

RONJENJE NA MORU - Hvar 2023.g.

Ronilački klub "Danubius" rganizuje ronilačku ekskurziju gde ronioci kako iz našeg tako i iz ostalih klubova mogu da rone na ostrvu Hvar u Hrvatskoj u periodu od 8 do 14.10.2023. godine
Prijava za kurs

prijava_za_kurs.pdf (138kb)danubius


KAKO POSTATI REKREATIVNI RONILAC


Osoba koja želi da se bavi rekreativnim ronjenjem obavezna je da završi obuku za rekreativno ronjenje. Program obuke sastoji se iz teorijskog dela, i časova "podvodnih veština". Teorijski deo čine predavanja koje instruktor sprovodi.Časove "podvodnih veština" može voditi i asistent instruktora, ali uz obavezan nadzor samog instruktora.

Današnje škole nude polaznicima mnogo različitih kurseva, jedan od njih je početnicki kurs "Ronilac otvorenih voda". Po završenoj obuci u kontrolisanim uslovima u bazenu, polaznik je spreman za zaron u moru ili jezeru. Broj zarona zavisi od ronilačke škole u kojoj se polaznik obučava. Sve ronilačke škole na sličan ili isti način sprovode obuku za rekreativno ronjenje.

Nakon završene obuke svakom polazniku se izdaje diploma, ronilačka kartica i karnet (ronilačka knjižica u koju se upisiju zaroni, napredovanja na više kategorije i medicinski pregledi), koji mu omogućavaju da se pridruži nekom od ronilačkih centara i roni bilo gde u svetu. Ronilačka kartica je certifikat o nivou obučenosti rekreativnog ronjenja sa odredjenom kategorijom i prihvata se u svim ronilačkim centrima u zavisnosti od interno propisanih uslova i kriterijuma. Polaznik osim gore navedenih kartice i karneta dobija i diplomu, jer je to jedan od važećih dokumenata koji su međunarodno priznati.

Kada student završi ronjenja u otvorenoj vodi u okviru kursa "Ronilac otvorenih voda", i bude imao iskustvo koje mu može biti od pomoći kod pohađanja sledeće stepenice u napredovanju ka višim kategorijama, a to je kurs "Napredni ronioc otvorenih voda", u okviru tog kursa i sve u zavisnosti od interesovanja, ronioci sa nekim početnim iskustvom se opredeljuju za neke od specijalističkih kurseva koji ulaze u sastav naprednog kursa, neki od tih specijalističkih kurseva su sledeći: noćno ronjenje, navigacija, ronilac olupina, dubinsko ronjenje, ronilac spasilac. Kada ronilac završi sa teoretskim delom i sa specijalističkim kursevima i ronjenjima u okviru naprednog kursa, dobija certifikat i znanje "Napredni ronioc otvorenih voda". Nakon tog kursa i mnogo ronjenja i iskustva koje se stiče tokom godina bavljenja ronjenjem, studenti se mogu opredeliti za prvu profesionalnu kategoriju "Voditelj ronjenja", gde se obučavaju da kao profesionalci rade u ronilačkim centrima širom sveta ,da "vode" ronjenja i da zajedno sa instruktorom učestvuju u obuci za početne kategorije. Takodje učestvuju i u prodaji ronilačke opreme i pripremi i vođenju ekskurzija i putovanja. Naravno, iako je ova kategorija prva profesionalna kategorija u rekreativnom ronjenju, neki ronioci žele da svoje znanje i iskustvo sačuvaju samo za sebe, ne umeju i neće da prenesu na mlađe ronioce, a isto tako ne žele da se afirmišu i postanu profesionalci, oni rone za sebe, za svoju dušu.


on-line prodavnica


Прилагођена претрага


Vesti

RASPORED TRENINGA

uto i čet 21 - 22.30h
LETNJI PERIOD:
uto i čet 19 - 20h
Bazeni SPC Vojvodina